Bericht uit Weekblad van Deurne (week 44) over de Rabobank Clubkas Campagne

 

Bijna kwart miljoen euro verdeeld onder verenigingen

vrijdag 23 oktober 2015 – 17:28|Willie Thijssen

PEELLAND – Rabobank Peelland Zuid hield afgelopen weken de jaarlijkse Clubkas Campagne. Leden van de bank konden stemmen op lokale verenigingen en hebben daar massaal gehoor aan gegeven. 12.614 leden brachten in totaal 62.110 stemmen uit. De uitslag werd donderdag 22 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke finale-avond in ’t Huis in Vlierden. Ruim 300 vertegenwoordigers van het verenigingsleven in Deurne, Asten, Someren en Mierlo waren daarbij aanwezig

Rabo_clubkas_campagne-foto

Ieder lid van de bank kon maximaal vijf stemmen uitbrengen; elke stem was 4 euro waard. Vorig jaar was dat nog 5 euro. In totaal gaat de bank 248.440 euro uitkeren aan 391 lokale verenigingen. Vorig jaar was dat bijna 300.000 euro voor 371 verenigingen. De clubs gebruiken het geld om een vooraf aangegeven doel te realiseren.
ZSV was wederom grootverdiener. De voetbalclub krijgt met 1.131 stemmen in totaal 4.524 euro. Daarmee is ZSV de vereniging die het hoogste aantal stemmen kreeg in de hele Peelland Zuid-regio. Dan gaat het om de gemeenten Deurne, Asten en Someren en Mierlo.
Speeltuin De Speuldries haalde in Deurne de meeste stemmen en krijgt 3.984 euro. In Asten kreeg NWC de meeste stemmen. Dat vertaalt zich in 3.216 euro. In Someren gaat het meeste geld naar SV Someren: 2.676 euro.
De verenigingen in de kerkdorpen deden niet veel onder voor de grotere dorpen. Dierenpark Liessel stak er in Liessel bovenuit met 2.156 euro. In Vlierden krijgt korfbalvereniging DOT het meeste: 1.316 euro. Voetbalvereniging Neerkandia is in Neerkant de topper met 1.544 euro. Muziekvereniging Wilona is spekkoper in Helenaveen met 704 euro.
Voetbalvereniging Ondo is de topper in Heusden met 1.932 euro. In Ommel stak Olympia Boys er bovenuit met 1.164 euro.
In Someren-Eind gaat het meeste geld verrassend naar speeltuin Prinses Irene: 2.264 euro. In Someren-Heide haalde de lokale voetbalclub SVSH het meeste geld op: 1.256 euro. Fanfare St. Willibrordus in Lierop kreeg daar de meeste stemmen en verdient 772 euro.
In Griendtsveen waren op drie verenigingen stemmen uitgebracht. RKSV Griendtsveen krijgt het meeste: 276 euro.
Klik hier om te zien hoeveel elke deelnemende vereniging krijgt.

Origineel
Twee verenigingen krijgen een extra prijs van 250 euro omdat zij de Clubkas Campagne op een originele manier onder de aandacht hadden gebracht: toneelvereniging De Plankeniers en jeu de boulesvereniging Tic Tac Deurne. De prijs voor het gebruik van sociale media, eveneens 250 euro, gaat naar de MTB-club Bikefun in Liessel.

Ook volgend jaar
Voorafgaand aan de bekendmaking van de uit te keren clubkasbedragen en de uitreiking van de drie prijzen werd directeur directievoorzitter Jeroen van den Ingh van Rabobank Peelland Zuid nog kort geïnterviewd door Meike de Jong, bekend van Omroep Brabant en RTL Nieuws. Van den Ingh gaf daarin aan dat ondanks de vele veranderingen binnen de Rabobank, de Clubkas Campagne ook volgend jaar weer wordt gehouden. Dan wordt het alweer de negende editie.

Onjuiste weergave
Aansluitend was de vloer voor gastspreker Bas Schepers uit Lieshout. Hij is van Communiteers, een samenwerkingsverband dat onder meer bedrijven en verenigingen begeleidt bij het gebruik van social media. Schepers vindt dat ook verenigingen vol moeten inzetten op social media om de leden te bereiken. Hij had berekend dat social media een beter bereik hebben dan traditionele media. Als voorbeeld noemde Schepers de tweets die in de afgelopen anderhalve maand waren verstuurd over de Clubkascampagne. Dan gaat het om 89 tweets in zes weken tijd die in totaal volgens hem zo’n 30.000 mensen hadden bereikt. In zijn berekening had hij de oplagen van Weekblad voor Deurne en ’t Contact opgeteld en was hij tot 25.000 stuks gekomen. “Zo zie je dat enkele eenvoudige tweets meer mensen bereiken dan de weekbladen bereiken”, telde hij vlug. Dit is echter een verkeerde weergave van feiten. Met de bladen Weekblad voor Deurne, ’t Contact en ook Peelbelang worden wekelijks 30.000 huishoudens in Deurne, Asten en Someren bereikt. Een huishouden bestaat uit gemiddeld ruim twee personen. Dus dat zijn er ruim 60.000 per week. Dat is ruim meer dan de 30.000 in anderhalve maand, volgens de telling van Schepers.
Daar komt bij dat de drie genoemde weekbladen tegenwoordig een niet te onderschatten digitale lokale community vormen met maandelijks 40.000 unieke bezoekers op de drie websites. Bovendien hebben de drie weekbladen op Facebook in totaal meer dan 3.000 en op Twitter in totaal bijna 2.000 volgers.