Jeu de Boules

2014-02-16_5500_meten-1-300x231Als we in Nederland spreken over “Jeu de Boules”, bedoelen we eigenlijk “Petanque”.
De eenvoud van deze (Zuid-Franse) variant heeft er voor gezorgd dat dit mondiaal en nationaal verreweg de meest voorkomende spelvariant van het Jeu de Boules is geworden.

Jeu de Boules is een echte gezelschapssport: je speelt als individu, maar ook als team van twee spelers (doubletten) of drie spelers (tripletten). Teams spelen tegen elkaar. Dit gebeurt meestal in verenigingsvorm, waarbij verenigingen ook tegen elkaar in het strijdperk kunnen treden. Dit vindt vaak plaats door onderlinge contacten tussen Jeu de Boulesclubs. Zo ook bij Jeu De Boulesclub Tic-Tac.

Officiële wedstrijden worden georganiseerd onder de vlag van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). Deze bond is het overkoepelend orgaan voor de Jeu de Boules activiteiten in Nederland. Op de website van de NJBB vind je allerlei zaken die met Jeu de Boules te maken hebben. Neem er eens een kijkje door op het logo van de NJBB te klikken.

Wil je specifiek iets meer over de spelregels weten ga dan eens naar de website van NLPetanque (een website met veel info).

Weetjes:

  • Petanque is de Zuid-Franse variant van jeu de boules. In Nederland spreken we meestal gewoon van jeu de boules als we petanque bedoelen.
  • Het woord “pétanco”, betekent “voeten die zo geplaatst zijn dat ze zo stevig staan als een stutpaal”.
  • Het spel werd al gespeeld door de Grieken en Romeinen.
  • Jeu de boules werd na de tweede wereldoorlog erg populair in Frankrijk maar ook in andere Europese landen en zelfs daarbuiten.
  • Momenteel wordt het spel gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, de VS, Canada, tot in Thailand en Japan toe.
  • In Nederland zijn meer dan 200 verenigingen en meer dan 20.000 spelers actief.

 

2014-02-16_5568-Max-toernooi-1-300x199        boule-in-zand-1-300x200